Warsztaty kulinarne w Nowej Wsi Drukuj
czwartek, 07 lipca 2016 10:57

W dniu wczorajszym w świetlicy remizy OSP Nowa Wieś odbyły się drugie warsztaty z cyklu dwunastu warsztatów kulinarnych realizowanych w ramach projektu pn. Kulinarne Dziedzictwo Pogranicza Warmii i Mazur w ramach uzyskanej dotacji ze środków europejskich z Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich 2014-2020. W roli prowadzących i instruktorów wystąpili Wojciech Charewicz (dziennikarz, kucharz, podróżnik) i Aleksandra Czarnewicz-Kamińska (doktor nauk żywieniowych) autorzy książki „Dieta i miłość”, która cieszyła się bardzo dużym  zainteresowaniem wśród słuchaczy.
Podczas spotkania uczestnicy mogli dowiedzieć się o tym jak długo należy wyrabiać mięso, dlaczego nie wolno myć mięsa przed mrożeniem i jak przygotować smaczną białą kiełbasę z dziczyzny w wersji parzonej oraz pieczonej. W ramach zajęć udało się również przygotować kiszkę ziemniaczaną w grubym flaku oraz kartoflaka. Kucharz zaprezentował gościom półprofesjonalną maszynkę do nadziewania kiełbasy, a uczestniczki warsztatów mogły sprawdzić jej działanie i swoje umiejętności podczas części praktycznej zajęć.