Konkurs „Infrastruktura drogowa a bezpieczeństwo” |
|
czwartek, 14 lipca 2016 13:27 |
W imieniu organizatorów: Polskiego Kongresu Drogowego, Zarządu Dróg Wojewódzkich w Olsztynie oraz Instytutu Budownictwa Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego zapraszamy do wzięcia udziału w konkursie fotograficznym „Infrastruktura drogowa a bezpieczeństwo”.

|
|
Pływaj z nami czystymi rzekami |
|
czwartek, 14 lipca 2016 12:51 |
W sobotę 9 lipca br. o godz. 11 rozpoczął się spływ rzeką Kośna „Pływaj z nami czystymi rzekami”. Uczestnicy wystartowali z miejsca, w którym rzeka Kośna ma swój początek. Miejscem docelowym był Pajtuński Młyn. Cała trasa liczyła około 10 km. Wspomniany wyżej spływ został zorganizowany pod patronatem Wójta Gminy Purda Piotra Płoskiego w ramach projektu pn. „Eko Purda” jako akcja promocyjno - edukacyjna połączona ze sprzątaniem szlaku kajakowego „Rzeka Kośna” w Puszczy Napwiodzko - Ramuckiej. Organizatorem była Gmina Purda, a środki na przygotowanie spływu pozyskano z Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Olsztynie. Głównym celem wydarzenia było: podniesienie ekologicznej i przyrodniczej wrażliwości dzieci, młodzieży i dorosłych na otaczającą przyrodę, pogłębienie wiedzy o obszarach chronionych i ekosystemach wodnych, propagowanie zdrowych form wypoczynku oraz rozwijanie pozytywnych nawyków związanych z troską o otaczające środowisko. Wśród uczestników spływu zorganizowano konkurs na największą ilość zebranych śmieci oraz na najciekawsze „znaleziska”, wśród których znalazły się m.in.: lodówka, deska od muszli klozetowej i wiele innych. Impreza zakończyła się pieczeniem kiełbasek na ognisku w Pajtuńskim Młynie.
|
Zapraszamy na festyn do Butryny |
|
czwartek, 14 lipca 2016 08:12 |

|
Warsztaty kulinarne w Nowej Wsi |
|
czwartek, 07 lipca 2016 10:57 |
W dniu wczorajszym w świetlicy remizy OSP Nowa Wieś odbyły się drugie warsztaty z cyklu dwunastu warsztatów kulinarnych realizowanych w ramach projektu pn. Kulinarne Dziedzictwo Pogranicza Warmii i Mazur w ramach uzyskanej dotacji ze środków europejskich z Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich 2014-2020. W roli prowadzących i instruktorów wystąpili Wojciech Charewicz (dziennikarz, kucharz, podróżnik) i Aleksandra Czarnewicz-Kamińska (doktor nauk żywieniowych) autorzy książki „Dieta i miłość”, która cieszyła się bardzo dużym zainteresowaniem wśród słuchaczy. Podczas spotkania uczestnicy mogli dowiedzieć się o tym jak długo należy wyrabiać mięso, dlaczego nie wolno myć mięsa przed mrożeniem i jak przygotować smaczną białą kiełbasę z dziczyzny w wersji parzonej oraz pieczonej. W ramach zajęć udało się również przygotować kiszkę ziemniaczaną w grubym flaku oraz kartoflaka. Kucharz zaprezentował gościom półprofesjonalną maszynkę do nadziewania kiełbasy, a uczestniczki warsztatów mogły sprawdzić jej działanie i swoje umiejętności podczas części praktycznej zajęć.
|
Pierwsze warsztaty kulinarne za nami! |
|
czwartek, 07 lipca 2016 08:32 |
W dniu wczorajszym odbyły się pierwsze z cyklu dwunastu warsztatów kulinarnych realizowanych w ramach projektu pn. Kulinarne Dziedzictwo Pogranicza Warmii i Mazur. W roli prowadzących i instruktorów wystąpili Wojciech Charewicz i Aleksandra Czarnewicz-Kamińska autorzy książki „Dieta i miłość”. Podczas pierwszego spotkania, które odbyło się w Klebarku Wielkim uczestnicy mogli dowiedzieć się o tym jak długo należy wyrabiać mięso, dlaczego nie wolno myć mięsa przed mrożeniem i jak przygotować smaczną kiełbasę z dzika. Kucharz zaprezentował gościom półprofesjonalną maszynkę do nadziewania kiełbasy, a uczestniczki warsztatów mogły sprawdzić jej działanie i swoje umiejętności podczas części praktycznej zajęć.
|
|
|
|
|
Strona 9 z 89 |