Konkurs "Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla..." Drukuj
poniedziałek, 17 października 2011 09:46

Zapraszamy do udziału w szóstej edycji konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”. Celem konkursu jest zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z obszarów wiejskich naszego województwa, opublikowanie ich w broszurze „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” oraz promocja jedynych w swoim rodzaju produktów i potraw, specyficznych dla dziedzictwa kulinarnego naszego regionu. Organizatorami konkursu są: Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza oraz Centrum Informacji Europe Direct Warmia i Mazury.

Uczestnikami konkursu mogą być mieszkańcy województwa warmińsko-mazurskiego: osoby fizyczne, przedsiębiorcy, szkoły oraz organizacje zrzeszające osoby fizyczne, w tym koła gospodyń wiejskich.

 Eliminacje subregionalne konkursu odbędą się:
• 5.11.2011 r. – w Zespole Szkół im. Macieja Rataja nr 6 w Ełku, ul. M. Kajki 4
• 19.11.2011 r. – w Zespole Szkół nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie, ul. Polska 18
• 26.11.2011 r. – w Zespole Szkół Gospodarczych w Elblągu, ul. Królewiecka 128.
Finał regionalny konkursu odbędzie się 3.12.2011 r. w Olsztynie, w Zespole Szkół Gastronomiczno-Spożywczych, ul. Żołnierska 49.

Produkty regionalne będą oceniane w następujących kategoriach:

I. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego:
a) produkty i przetwory mięsne
b) produkty i przetwory z ryb
c) produkty mleczne
d) miody

II. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego:
a) przetwory owocowe
b) przetwory warzywne
c) produkty zbożowe
d) wyroby cukiernicze

III. Napoje regionalne:
a) napoje bezalkoholowe
b) napoje alkoholowe

IV. Inne produkty regionalne w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi (np. farsze).

 Potrawy będą oceniane w dwóch podkategoriach:
a) przedsiębiorstwa (restauracje, zajazdy, masarnie, cukiernie, gospodarstwa agroturystyczne powyżej pięciu pokoi gościnnych) i szkoły;
b) osoby fizyczne i organizacje zrzeszające osoby fizyczne (w tym koła gospodyń wiejskich) oraz gospodarstwa agroturystyczne do pięciu pokoi gościnnych.

Wypełnione karty zgłoszenia produktu i/lub potrawy wraz z załączonymi przepisami należy przesłać pod jednym z podanych poniżej adresów z dopiskiem: „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” do 25.10.2011 r. Karty dostępne na stronach: wwwmirol.org.pl; www.europe-direct.olsztyn.pl, www.wrota.warmia.mazury.pl (zakładka: jakość i znaki regionalne, podkategoria - smaki WMiP na stołach).

I. Uczestnicy indywidualni
1) e-mail: Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.
2) faks: 089 535-48-43
3) listownie: Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza, Europe Direct Warmia i Mazury, ul. Lubelska 43A, 10-410 Olsztyn

II. Przedsiębiorstwa i szkoły
1) e-mail: Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.
2) faks 089 521-98-59
3) listownie: Urząd Marszałkowski Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Departament Polityki Jakości, ul. Emilii Plater 1, 10-562 Olsztyn